Historie

en organisatie

Eli Lilly, apotheker en kolonel in het Amerikaanse leger, richtte in 1876 zijn eigen bedrijf op:  Eli Lilly and Company in Indianapolis (USA).   Apotheker Lilly besloot alleen geneesmiddelen te ontwikkelen van de allerhoogste kwaliteit omdat hij vond dat geneesmiddelen uit zijn tijd van inferieure kwaliteit waren. Hij eiste dat zijn geneesmiddelen alleen door artsen mochten worden voorgeschreven. Sindsdien  produceert Lilly tal van vernieuwende geneesmiddelen. Het bedrijf introduceerde in 1923 – in samenwerking met de ontdekkers van insuline, Banting en Best – Lietin®, de eerste industrieel vervaardigde insuline. Daarop volgde in de Tweede Wereldoorlog de industrieel vervaardigde penicilline, met in de jaren daarna een stroom van nieuwe antibiotica.

In 1982 kwam Lilly opnieuw met een belangrijke doorbraak: Humuline®, de eerste biotechnologische insuline. Wereldwijd is Lilly de grootste fabrikant van insuline. In 1986 volgde de registratie van Prozac®, het meest voorgeschreven antidepressivum ter wereld.

In Nederland heeft Lilly sinds 1976 een zelfstandig filiaal. In de loop der jaren werden tal van innovatieve, nieuwe geneesmiddelen in Nederland geïntroduceerd.

Ernest Eberhardt was in 1886 Lilly’s eerste scheikundige onderzoeker. Onder zijn supervisie was Lilly het eerste farmaceutische bedrijf dat zijn producten systematisch testte. Zo ontwikkelde hij een methode om de kwaliteit en zuiverheid van grondstoffen te testen. Apotheker Eli Lilly startte op 18 mei 1876 zijn farmaceutische bedrijf in een klein bedrijfspand in het centrum van Indianapolis.

Josiah Lilly sr. speelde een belangrijke rol bij het testen van penicilline. In 1943 leed hij aan een ernstige infectie die niet kon worden behandeld met de beschikbare middelen. Een experimenteel medicijn dat nog maar bij twee muizen was getest deed hem snel herstellen. Lilly introduceerde in 1945 penicilline en was daarmee een van de eerste farmaceutische bedrijven die dit medicijn introduceerde.