Behandelopties

Artritis psoriatica is een chronische aandoening. Behandeling is bedoeld om de symptomen zoveel mogelijk te verlichten en om gewrichtsschade te voorkomen. De reumatoloog is hoofdverantwoordelijke voor de behandeling van de patiënt. Soms is de dermatoloog betrokken bij de behandeling van artritis psoriatica voor de huid; deze is dezelfde als de behandeling voor psoriasis.

De reumatoloog heeft meerdere opties om artritis psoriatica te behandelen:

  • NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs): medicijnen die ontsteking remmen en pijn verlagen. Deze klasse medicijnen kan worden gegevens als pil, zalf of injectie.
  • Corticosteroïden: ontstekingsremmende medicijnen welke worden gegeven als injectie in het gewricht of als systemische medicatie via een pil of injectie in de huid of spier.
  • DMARDs (disease modifying anti-rheumatic drugs): systemische medicatie die de ontsteking in het gewricht remmen. Soms hebben deze ook een positief effect op de huid. Deze klasse medicijnen kan worden gegevens als pil of injectie.
  • Biologicals: Dit zijn een subgroep van de DMARDs. Dit zijn medicijnen die specifieke componenten die een rol spelen in ontstekingen tegengaan en zo de ontsteking remmen.

Soms worden behandelingen gecombineerd.

  • 1. Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van Axiale Spondyloartritis (2014).
  • 2. Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Richtlijn doelmatig gebruik van biologicals bij reumatoïde artritis, axiale spondylartritis en artritis psoriatica (2014).