Wat zijn de

symptomen

Bij diabetes type 1 en 2 kunnen 'hypo’s' en 'hypers' voorkomen. Bij een 'hyper' zit er te veel glucose in het bloed; er is dan sprake van hypoglykemie, waarbij de  bloedglucosewaarde boven de 10 mmol/l is. Het tegenovergestelde is hyoglykemie: dan is de bloedglucosewaarde lager dan 3,5 mmol/l.  

Diabetes type 1 is meestal te herkennen aan de volgende klachten: vaak dorst en veel plassen; afvallen zonder dat daar een reden voor is; ziek en beroerd voelen; constant hongergevoel; wazig zien. Mensen met diabetes type 1 vallen vaak enorm af en voelen zich ziek. De symptomen zijn voor kinderen en volwassenen hetzelfde. 

Diabetes type 2 is vaak te herkennen aan één of meer van de volgende klachten:vaak dorst en veel plassen; vermoeidheid; rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien; slecht genezende wondjes; kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen; vaak terugkerende infecties. Als mensen al langere tijd diabetes hebben kunnen er complicaties ontstaan als gevolg van aangetaste bloedvaten en zenuwen, zoals hart- en vaatziekten; problemen aan de ogen, voeten en nieren.