Erectiestoornis

Er is sprake van een erectiestoornis als een man moeite heeft een erectie te krijgen of te behouden die nodig is voor een bevredigende seksuele activiteit. Als het een keertje niet lukt, hoeft er nog geen sprake van een erectiestoornis te zijn. 

Bij een erectiestoornis kan het zijn dat de bloedtoevoer naar de zwellichamen in de penis onvoldoende is, waardoor de penis niet of minder stijf wordt. Er zijn verschillende oorzaken zoals hart- en vaatziekten, waarbij hoge bloeddruk, aderverkalking en een te hoog cholesterol een rol spelen. Daarnaast kunnen beschadigde zenuwen en vaten van de penis, bijvoorbeeld veroorzaakt door diabetes, oorzaak zijn van de aandoening. Multiple sclerose en beschadiging van het ruggenmerg en een heel laag testosterongehalte kunnen ook leiden tot een erectiestoornis.  

Behalve lichamelijke problemen kunnen ook psychische factoren zoals een depressie, stress, faalangst of relatieproblemen klachten veroorzaken. Er wordt over het algemeen van een erectiestoornis gesproken als de man het als een probleem ervaart.