Osteoporose

Osteoporose, beter bekend als botontkalking, is een aandoening waarbij de botten zo zwak (poreus) worden dat mensen zomaar iets kunnen breken, bijvoorbeeld door iets op te tillen of op een onhandige manier van een stoep af te stappen. 

Het evenwicht tussen opbouw en afbraak van botweefsel verandert meestal vanaf een bepaalde leeftijd; gemiddeld vanaf 35 jaar. Het is normaal dat er vanaf dat moment meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt. Pas als er in verhouding heel veel botafbraak plaatsvindt, is er sprake van osteoporose. De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn de pols-, heup- en wervelbreuken. 

Een botbreuk als gevolg van osteoporose kan zich op verschillende momenten voordoen, als patiënten staan, lopen, zitten of zelfs slapen. Als osteoporose niet wordt behandeld, kan de aandoening verergeren. Botten kunnen dan breken zonder dat patiënten dit zelf in de gaten hebben. Zo kan bijvoorbeeld de wervelkolom sterk misvormd raken, waardoor bijvoorbeeld longen, maag, blaas en darmen in het gedrang raken.